tiistai 6. huhtikuuta 2010

Baileys rocky road

Tällaista herkullista hiihtoevästä nautittiin Lapin talvilomalla. Ohje on muokattu brittiläisen delicious magazinen ohjeesta.




Baileys rocky road:
100 g suolatonta voita
4 rkl Baileys likööriä
300 g laadukasta tummaa suklaata
50 g suolattomia pistaasipähkinöitä
6 kpl fudge -irtokarkkeja
70 g rusinoita
100 g valkosuklaata

1. Vuoraa neliskulmainen (noin 23 cm x 8 cm) vuoka leivinpaperilla.
2. Laita voi, tumma suklaa ja Baileys vesihauteeseen. Sulata suklaa sekä voi.
3. Rouhi pistaasit, fudget ja valkosuklaa.
4. Sekoita rouhitut aineet ja rusinat sulaan seokseen ja kaada seos vuokaan.
5. Anna jäähtyä 2-3 h ja leikkaa levy paloiksi.

Alkuperäisessä reseptissä oli 200g vaahtokarkkeja ja 75 g keksinmuruja, korvasin ne fudgella ja rusinoilla. En myöskään tehnyt roadia eli sulattanut 50 g valkosuklaata ja kaatanut sitä suklaan päälle "tieksi". :)

Raparperi-vuohenjuustobruschetat

Tällainen ihana resepti oli Ruokapirkka 3/10 lehdessä. Näitä nautittiin pitkäperjantain iltana.




Raparperi-vuohenjuustobruschetat:
6 kpl Fazer kaurapaahtoleipää
noin. 200 g Meritalon Raparperihilloa
puolet ruohosipuliruukusta
chilijauhetta
vuohenjuustoa

Paahda leivät. Sekoita hillo, silputtu ruohosipuli ja chilijauhe keskenään. Levitä leiville ja leikkaa vuohenjuustosta kiekko päälle. Kuumenna grillivastuksien alla uunissa 250 asteessa 1-2 min.


Tuo Meritalon Raparperihillo on mun uusi suosikki. Tuotteet valmistetaan suomalaisista raaka-aineista. Suosittelen!

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Pashapullatorttu

Paistin jälkeen oli jälkkäriksi pashapullaa. Ohje on uusimmasta Pirkasta, mutta tietty muunettu omaan makuun.



Taikina:
2,5 dl maitoa
25g hiivaa
½ dl sokeria
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
n. 6 dl jauhoja
3/4 dl margariinia

Täyte:
100 g rusinoita
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
2 tlk maitorahkaa
2 munaa + loput voitelumunasta
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja

Voiteluun:
1 muna

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja puolet jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot vähitellen ja lisää margariinisula alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 1/2 tuntia.

2. Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Vaivaa taikina tasaiseksi leivinpöydällä ja erota taikinasta 1/3 reunan nauhoja varten. Painele taikina vuokaan pohjan kokoiseksi levyksi. Jaa loput taikinasta kahteen osaan ja leivo paloista kaksi pitkää (noin 75 cm) ja ohutta nauhaa. Kieputa nauhat toistensa ympärille ja aseta nauha vuoan reunaa vasten. Kohota pohja liinan alla.

3. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu.

4. Sekoita rahkaan munat, sokerit, perunajauhot, rusinat, sitruunankuori ja -mehu. Voitele palmikkoreuna munalla ja sekoita loput munasta rahkaseokseen. Kaada täyte kohonneen pohjan päälle.

5. Paista pullaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30minuuttia, kunnes reuna saa väriä ja täyte hyytyy. Jos reuna tummuu liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla. Anna pullan jäähtyä ja irrota vuoasta.

Peuranpaisti

Pääsiäisen viimeinen ateria oli peuranpaisti.




Peuranpaisti:
1 sipuli
tuoretta rosmariinia
timjamia
suolaa
pippuria

Ota paisti ajoissa huoneenlämpöön. Pilko sipuli ja hienonna mausteet. Sekoita mausteseos ja hiero paistin pintaan. Ruskista pannulla tilkassa öljyä ja voita. Laita uunivuokaan. Paista 125 asteessa kunnes sisälämpö on noin 55 astetta. Kiedo folioon ja anna tekeytyä vielä noin 15 min. Viipaloi ja nauti.

Porkkanat paistoin tilkassa öljyä ja perunat on rainbow pakasteranskiksia. Kastikkeessa on paistin nesteet sipulit ja mausteet sekä vähän jämäkermaa ja punaviinejä eli ei mikään oppikirjanmukainen. :D

Mousse au chocolat

Pizzan jälkkäriksi ja pääsiäisherkuksi tein suklaamoussea Olivia-lehden ohjeella. Tuli vähän tymäkkää tavaraa, koska epähuomiossa lisäsin suklaa-voiseoksen munavaahtoon, joka oli vielä kylmähauteessa. Suklaa siis jähmettyi vähän kokkareiksi. Lisäsin myös kahden valkuaisen vaahdon massaan. Itse en käyttänyt kahvia ja liköörinä oli Baileys. Hyvää oli joka tapauksessa ja kokeilen ehkä vielä uudemman kerran, jos saisi tuollaisen löysemmän version.






the Pizza

Edellisestä postista on melkein kolme viikkoa, pahoittelut. On muka ollut niin kiire ja talvilomat vietetty jne. Leiponut ja laittanut olen kyllä paljonkin eli uusia aiheita kyllä on. Viime torstaina tein pizzaa vähän pidemmän kaavan mukaan eli keittelin kunnon tomaattikastikkeen. Pohjan unohdin tehdä edellisenä päivänä, mutta ihan hyvää tuli vaikka pohja oli tehty samana päivänä.


Tomaattikastike (Ohje mukailtu Glorian ruoka & viini, nro: 67):

2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 tlk (500 g) paseerattya tomaattia
2 tlk tomaattipyrettä
1/2 rkl punaviinietikkaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua basilikaa
1 tl sokeria
1 tl mustapippuria
ripaus suolaa

Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Pilko sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää paseerattu tomaatti ja tomaattipyree, viinietikka, oregano ja basilika. Hauduta kastiketta kannen alla 45 min. Mausta sokerilla, pippurilla ja suolalla. Tästä riittää noin 3-4 pellilliseen pizzaa.

Pohja (Myllyn Paras Durumvehnäjauhopussista):
1,5 dl vettä
15 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 3 dl durumvehnäjäuhoja

Liuota hiivaa kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Kauli taikina leivinpaperille ja kohota. Lämmitä uuni ja pelti 250 asteiseksi. Täytä pizza nopeasti, kun uuni on lämmennyt. Tähän pizzaan tuli tomaattikastike, vähän edam raastetta, tuoretomaattia ja vuohenjuustoa. Ota pelti uunista ja vedä pohja pellille ja laita uuniin. Paista kunnes pizza on kauniin värinen. Kuuman pizzan päälle laitoin ilmakuivattua kinkkua ja rucolaa. Nauti punaviinin kera.