sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Vappumunkit ja donitsit

Vappuaattona leivoin munkkeja äitini ja pikkuveljeni kanssa. Taikinan teimme yhdessä äidin kanssa ja paisto sujui kätevästi kolmen henkilön voimin. Minä paistoin ja mittailin rasvan lämpötilaa. Äiti pudotti munkit rasvaan ja pikkuveli sokeroi.




Taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
vajaa 2 dl sokeria
2 munaa
0,5 dl juoksevaa margariinia
noin. 14 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon.
2. Lisää suola, sokeri ja munat.
3. Sekoita joukkoon suurin osa vehnäjauhoista.
4. Lisää margariini ja loput jauhoista. Alusta taikina. Taikina saa jäädä löysemmäksi kuin normaali pullataikina.
5. Anna kohota liinan alla 45 min.
6. Muotoile taikina haluamallasi tavalla. Esim palloiksi tai donitseiksi. Kohota.

7. Paista 160-180 asteisessa rypsiöljyssä kauniin ruskeiksi. Sokeroi munkit kuumina tai kuorruta jäähdytettyinä. Osa munkeista sokeroitiin kanelisokeriseoksella.



Suklaakuorrutus:
100 g taloussuklaata sulatettuna

Kinuski:
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

Keitä ainekset kattilassa. Anna kiehua noin 15 min. Testaa kinuskin sopivuus kylmässä vedessä. Ota lusikalla kinuskia ja pudota vesilasiin. Jos kinuski liukenee veteen, ei se ole vielä valmista. Valmis kinuski jää pisaraksi lasin pohjalle ja sitä voi jopa vähän sormin muotoilla. Ota kinuski liedeltä ja kasta donitsit kinuskiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti